Vakantiekampen, leuk en educatief

Waarom vakantiekampen leuk en educatief zijn.

Vakantiekampen zijn zomerkampen of schoolkampen voor kinderen vanaf 7 tot ongeveer 17 jaar. Er zijn ook  vakantiekampen waar je als kind van 5 of 6 jaar al welkom bent, maar dat zijn uitzonderingen. De meeste vakantiekampen worden in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk gehouden. Er zijn echter ook jeugdkampen die in Kroatië, Letland, Bulgarije of Oostenrijk worden gehouden.  De meeste van deze jongeren kampen worden georganiseerd door Non Profit organisaties. Ook voetbal verenigingen en zo organiseren jeugdkampen. Hierbij staat sport centraal. Lees in deze blog meer over vakantiekampen.

Vakantiekampen, voor kinderen vanaf 7 jaar

Bij de meeste vakantiekampen Nederland is de leeftijdsgrens voor deelname 7 jaar. Er zijn echter ook jeugdkampen waarbij je pas met 10 jaar kunt deelnemen. Alles heeft te maken met het programma en doelstelling. Bij Bijbelse jeugdkampen bijvoorbeeld ligt de leeftijdsgrens meestal laag terwijl bij de vakantiekampen Ardennen de grens wat hoger ligt. Een Christelijk vakantiekamp heeft bijna altijd een opvoedkundig en educatief karakter.

De meeste vakantiekampen zijn zomerkampen.

Zomerkamp boeken voor je kind?  Omdat in de maanden juli en augustus kinderen vrij zijn van school en de temperatuur binnen landen in de Benelux dan optimaal is, worden de meeste jeugdkampen in de zomer gehouden. Dat geldt ook voor zomerkampen voor kinderen met een fysieke beperking of andere handicap. De meeste vakantiekampen in Nederland en België zijn dus zomerkampen. Dat geldt ook voor de actieve jeugdkampen. Zomerkampen zijn altijd jongerenkampen.

Pony kampen voor meisjes

Meisjes vanaf zo ongeveer 8 jaar kunnen deelnemen aan een ponykamp. Hierbij wordt je niet alleen geleerd hoe je pony moet rijden maar ook hoe je een pony kunt borstelen en verzorgen. Veel meisjes die later een eigen paard krijgen en paard gaan rijden via een manege hebben hun eerste contact gelegd via zo een pony kamp.

Spelen met andere kinderen.

Jeugdkampen zijn gezellig en kinderen leren om in groepsverband bepaalde activiteiten te doen. Dat is één van de vele voordelen van een jeugdkamp. Zeker kinderen die enig kind zijn, leren tijdens zo een jeugdkamp veel. Met andere kinderen optrekken en van elkaar leren, het is één van de redenen waarom ouders kun kinderen zo graag op een zomerkamp, jeugdkamp,voetbalkamp of pony kamp doen.

De educatieve kant van een vakantiekamp.

Vakantiekampen hebben altijd een educatief karakter. Door je eigen eten klaar te maken en samen te koken bijvoorbeeld. Of door gezamenlijk een groepsaccommodatie schoon te houden of aan te kleden. Maar ook door bepaalde vaardigheden op te doen. Als je bijvoorbeeld deel neemt aan een tentenkamp en zelf leert een tent op te zetten, is dat een ervaring die je je de rest van je leven mee neemt.

Overnachten in een tentenkamp.

De meeste kinderen vind overnachten in een tentenkamp ontzettend leuk. En een tentenkamp is ook geschikt voor grote groepen zoal schoolkamp of werkweek. Niet alleen de padvinders slapen in een tentenkamp. Tentenkampen zijn goedkoop en spannend. Wie wil er nu niet met zijn vriendjes of vriendinnetjes een spannend avontuur aangaan?

Vakantiekampen met sneeuwpret.

Als laatste. Je hebt zomerkampen en winterkampen. Voor de wat oudere jeugd is een snowcamp in bijvoorbeeld Oostenrijk ontzettend leuk. Je gaat wintersporten met leeftijdsgenoten en je ouders doen lekker niet mee. Dat wil niet zeggen dat er tijdens zo een snowcamp geen toezicht is. Bij alle soorten vakantiekampen is er professionele begeleiding en toezicht. Dat is de basis  voor een succesvol vakantiekamp.