China groepsreis 2024 boeken?
Een China groepsreis is anders dan alle andere verre groepsreizen. Het is een enorm avontuur en tijdens je groepsrondreis China raak je nooit uitgekeken. Je boekt je China groepsreis 2024 bijvoorbeeld via Sawadee, ANWB Reizen, Shoestring, Djoser of TUI. Groepsrondreizen China boek je meestal inclusief vliegtickets, transfers, overnachtingen en excursies. Op de informatie op deze pagina over China groepsrondreizen nemen we je mee in de wereld van de Grote Muur, de Skyline van Hongkong en De Mogao-grotten van Dunhuang.
Bij wie je China groepsreis 2024 afsluiten?
Alle aanbieders van groepsrondreizen China hebben een gevarieerd en evenwichtig programma. Je kunt een groepsreis China voor 18, 19 of 23 dagen boeken maar ook gaan voor een compleet verzorgde China groepsreis van 30 dagen. Je kunt ook kiezen voor een groepsrondreis China en Tibet. China is een groot en imposant land, alle aanbieders die China groepsreizen organiseren zijn rondreis specialisten. Het verschil in de programma’s en opzet van de reizen kan echter groot zijn. Zoek die China groepsreis uit welke aansluit bij jouw budget en interesses. Kijk vooral ook naar de samenstelling van de groep voor je een verre rondreis zoals naar China, Australië of India boekt.
Je moet in redelijke conditie zijn om mee te genieten van een verre groepsreis
Of je nu een verre China groepsreis boekt of een groepsreis Thailand, voor verre groepsreizen geldt dat ze inspannend zijn en dat je vaak lange afstanden per dag af legt. Boek alleen een verre groepsrondreis China als je in goede conditie bent.
Single groepsreizen China
Single groepsreis China boeken? Dat kan onder andere via TUI, Sawadee, Shoestring en ANWB Reizen. Bij een single rondreis China reis je met een groep gelijkgestemden. Alle deelnemers zijn alleenstaand en vinden het prettig om als groep gezamenlijk een rondreis te maken. Je kunt een 14 of 15 daagse China single reis boeken. Sluit je aan bij een groep van jouw leeftijd. Aan de meeste single groepsreizen China doen 40, 50 of 60 plussers mee maar ook als jongvolwassene of 30 plusser kan je aan een single groepsrondreis China deelnemen.
China groepsreizen – Beleef een adembenemende natuur in het Middenrijk
Het Grote Chinese rijk zal je inspireren met zijn bruisende metropolen en oude cultuurschatten. Als mensen denken aan een reis naar China, is het eerste dat in hen opkomt de Grote Muur. Laat je tijdens jouw rondreis door China fascineren door het machtige bouwwerk. In Peking en Shanghai vind je een fascinerende combinatie van futuristische skylines en historische tempels. Mis een riviercruise op de Yangtze ook niet. Heb je al zin om te reizen?
Goede redenen voor een groepsreis China
- China heeft diverse natuurlijke schoonheid, variërend van weelderige bergen tot zandwoestijnen.
- Peking en Shanghai hebben zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld: de megasteden bieden een bruisende grootstedelijke flair.
- China is een land van contrasten : eeuwenoude tempels staan tegenover glinsterende winkelcentra.
- Kijken naar de zonsondergang op China’s beroemdste monument, de Grote Muur, is een unieke ervaring.
- Het Middenrijk ligt in verschillende klimaatzones, dus er zijn het hele jaar door mogelijkheden voor een reis naar China.
Jouw unieke China-groepsreis door het overweldigende rijk
Hoogtepunten van China: Van hoge bergen tot woestijn: ervaar de veelzijdige natuur van China
Het landschap van China is veelzijdig.
Een China groepsreis brengt je op ongekend mooie plaatsen. Het adembenemende hoge gebergte van de Himalaya en de ruige plateaus van Tibet en Mongolië maken er net zo goed deel van uit als het pittoreske heuvelland van het Sichuan Basin en de uitgestrekte Gobi-woestijn. Alluviale vlaktes en kustdelta’s omringen rivieren zoals de Mekong en de Yangtze, terwijl meren zoals het uitgestrekte Qinghai-meer door de vlaktes breken.
Kustlijnen worden gevormd door oceanen zoals de Gele Zee, baaien zoals die van Hangzhou en waterwegen zoals de Straat van Taiwan. Van de gletsjers van de bergen tot de subtropische eilanden met hun veranderende klimaatzones, China wordt gekenmerkt door een rijke fauna en flora. Met een beetje geluk kunt je tijdens de reis naar China endemische en zeldzame diersoorten zoals de reuzenpanda of de Zuid-Chinese tijger tegenkomen, evenals talloze soorten amfibieën, reptielen en vogels. Lees de vele reistips op deze pagina vóór je een China groepsreis boekt.
China – Reistips en informatie
China – Er is bijna geen ander Aziatisch land dat je zo’n verscheidenheid biedt. Het land omvat geografisch bijna alle klimaat- en aardezones en de bevolking bestaat uit ongeveer een vijfde van de mensheid. Persoonlijk initiatief, modeshow, aandelen en internetcafé zijn het nieuwe vocabulaire, en tegelijkertijd verzamelen mensen zich ’s morgens vroeg in de parken en onder de paviljoens om duizend jaar oude gezondheidsoefeningen te doen, zoals Taiji, Qigong, en ze maken muziek en zingen in de stijl van Peking Opera.
Waarom een groepsreis China?
10 hoogtepunten die het land zo speciaal maken:
- De grote muur
- De Terracotta Krijgers
- Potalapaleis in Lhasa (Tibet)
- De Yangtze-riviercruise
- De Verboden Stad in het centrum van Peking
- De Mogao-grotten van Dunhuang
- De metropool Shanghai
- Nationaal symbool: de reuzenpandabeer in Chengdu
- De adembenemende skyline van Hong Kong
- Het dak van de wereld: Tibet
Luchthavens China
De drie belangrijkste toegangspoorten tot de wereld zijn Beijing, Hong Kong en Shanghai, die rechtstreeks verbonden zijn met veel Europese luchthavens. Er zijn dagelijks directe vluchten van naar Peking, Shanghai en Kanton.
Valuta
De munteenheid in China is de renminbi (RMB). De volgende kleinere eenheid is Jiao, gevolgd door Fen. Op dit moment is de wisselkoers ongeveer 1 € = 9 yuan. 1 yuan is verdeeld in 100 fen.
Grootste steden China
- Chongqing (32 miljoen, inclusief de omgeving)
- Shanghai (19 miljoen)
- Peking (14 miljoen)
- Canton (10 miljoen)
- Wuhan (9 miljoen)
- Tianjin (8 miljoen)
- Xian (7 miljoen)
- Hong Kong ( 7 miljoen)
Tijdzone
CET + 7 uur (tijdens Europese zomertijd + 6 uur). China heeft 5 tijdzones, maar er wordt in het hele land maar één tijdzone gebruikt.
Hoe is het klimaat en het weer in China?
Het succes van je China groepsreis wordt mede bepaald door het weer. Door de grote omvang (van zuid naar noord en van west naar oost elk meer dan 5.000 km) is China’s klimaat heel anders, van het tropische klimaat in de badplaats Sanya tot de gematigde zone met vier seizoenen. Zuid-China heeft een tropisch en subtropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. China is een enorm land en de klimatologische verschillen zijn navenant groot. Als bijvoorbeeld -13 °C wordt gemeten in Harbin, de hoofdstad van de noordoostelijke provincie Heilongjiang, in januari, kan de thermometer in Canton gemakkelijk +15 °C aangeven.
Landklimaat
Ondanks dat het open is naar de zee, heeft de Noord-Chinese vlakte met Peking een landklimaat. Koude wind waait van oktober tot maart. Omdat ze echter droog zijn, is de kou goed te verdragen, dus Beijing kan ook in de winter worden bezocht. Een korte lente volgt, ontsierd door zandstormen in april. De zomers zijn heet, met een hogere luchtvochtigheid dan in Europa.
Het grotere gebied van Shanghai heeft daarentegen een minder aangenaam klimaat. De winter is zachter, de thermometer zakt zelden onder nul. Maar de luchtvochtigheid is het hele jaar door erg hoog. De zomermaanden van juni tot augustus, wanneer de meeste neerslag valt, zijn navenant heet en benauwd.
Canton heeft een gematigd zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur in de winter is 13 ° C, met een hoge luchtvochtigheid. De hete en vochtige zomers zorgen van juni tot september voor overvloedige regenval, soms zelfs met een van de gevreesde tyfoons.
China – wanneer is de beste tijd om om een groepsreis te boeken?
Veel regio’s van China kunnen het hele jaar door bezocht worden. De beste reistijden zijn april tot mei en september tot oktober, dus lente en herfst. De klimatologische omstandigheden zijn het gunstigst in deze tijd van het jaar.
Welke steden en attracties zijn er in China?
Peking en zijn bezienswaardigheden
Met meer dan 20 miljoen inwoners is de Chinese hoofdstad de op één na grootste stad van het land en een van de interessantste reisbestemmingen en economisch centrum van China. De bezienswaardigheden en hoogtepunten van Peking bieden zo’n rijkdom aan excursiebestemmingen dat je hier meer dan 2 weken zou kunnen blijven.
Verboden Stad
In nagenoeg iedere programma van een China groepsreis is een bezoek aan de Verbonden Stad opgenomen.
De Verboden Stad ligt in het centrum van Peking en lijkt op een fort omringd door een 10 meter hoge muur en een brede gracht. Het 960 m lange, rechthoekige complex heeft in totaal 890 paleizen met 8.886 kamers. De Verboden Stad werd gebouwd met het keizerlijk paleis van 1406 tot 1420 en is het grootste ensemble van klassieke Chinese gebouwen. Het wordt de Verboden Stad genoemd, omdat niemand behalve de keizer de volledige bevoegdheid had om binnen te komen. In vroeger tijden woonden er tot 3.000 mensen.
Zomerpaleis
Het Zomerpaleis, gelegen ten noordwesten van Peking, is een geschenk van de keizer Qianlong aan zijn moeder. Kunming Lake beslaat het grootste deel van het Garden Palace. Om te genieten van het panoramische uitzicht over het complex met meer moet je het paviljoen van de Boeddha-wierook gebruiken. Je hebt de mogelijkheid om een boottocht te maken op het Kunming-meer en het eiland Nanhu Dao te bezoeken. Niet-zwemmers hebben ook toegang tot het eiland via de elegante Seventeen Arch Bridge.
Tempel van de Hemel
In het zuidelijke deel van de stad staat de Tempel van de Hemel met het Altaar van de Hemel. Om de magie van deze hoofdsite echt te ervaren, zou je daar op een koude winternacht moeten blijven. Op de winterzonnewende bracht de keizer nachtelijke offers van zijde en dieren aan de hemelse keizer. Tel de designelementen van het terras, zoals de treden, leuningen en plavuizen, je komt ze steeds weer tegen. De drie hebben yang-kwaliteit, zoals de lucht, waarvan de cirkelvorm ook de gebouwen weerspiegelt.
Tiananmen-plein
In 1959 kreeg het Tiananmen-plein, wat zich vertaalt naar Plein voor de Poort van de Hemelse Vrede, zijn huidige vorm als het paradeplein van de socialistische hoofdstad Peking. Op dit plein hebben al meerdere studentendemonstraties plaatsgevonden.
De nationale vlag wordt elke ochtend bij zonsopgang gehesen op het Tiananmen-plein. Dat mag je niet missen! Er is hier veel te ontdekken, want dit plein heeft in alle richtingen tal van bezienswaardigheden voor je in petto.
Grote muur
Het grootste bouwwerk ter wereld is de Chinese Muur. Voor velen een reden om een single reis of groepsrondreis China te boeken. China’s Grote Muur kronkelt door bergen en valleien van de Oost-Chinese Zee tot diep in de woestijnen van West-China. De Gobi-woestijn bereikt de Grote Muur na bijna 6.000 km, waar het Juayuguan Fort de wacht houdt. Aanzienlijk uitgebreider dan eerdere Chinese stenen grensmuren, werd de Grote Muur gebouwd langs de bergruggen in de 16e eeuw.
Het Great Wall Museum in Badaling kan worden bezocht door het Juyongguan Fort te passeren. Dit gedeelte is nu erg druk met toeristen, dus we raden het meer schilderachtige gedeelte bij Mutianyu aan. Het dorp Simatai is primitiever en avontuurlijker. Het is daar bijzonder steil en de gedeeltelijk gerestaureerde Grote Muur bestaat volledig uit originele bakstenen. Om de beklimming gemakkelijker te maken, is er op alle drie de punten een kabelbaan.
Shanghai en zijn bezienswaardigheden
Shanghai – de stad van superlatieven – heet je welkom! Deze gigantische metropool presenteert zich zowel met de snelste trein en een van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld als met het meest uitdagende Formule 1-racecircuit. De stad zit vol contrasten en de lijst met bezienswaardigheden is lang: De Bund, de Jade Boeddhatempel, oude historische gebouwen, de Chinese oude binnenstad en nog veel meer moois.
- De Bund: Het symbool van Shanghai, aan de historische Puxi-kant biedt een prachtig uitzicht op de nieuwe Pudong-kant.
- Jade Boeddha-tempel: De tempel, gebouwd in 1882, herbergt twee jade Boeddhabeelden die zijn meegebracht van een pelgrimstocht uit Birma.
- Yu-tuin: Het beste voorbeeld van Chinese tuinkunst is te vinden in de Yu Garden, gelegen in de oude stad.
- Oosterse Pareltoren: De toren staat in de wijk Pudong en is met 468 m de derde hoogste televisietoren in Azië en de vijfde hoogste ter wereld.
Xian en zijn bezienswaardigheden
De keizerlijke stad is de voormalige hoofdstad van China en werd bekend door het beroemde Terracottaleger, dat op geen enkele reis naar China mag ontbreken. De 12 km lange stadsmuur loopt rond het stadscentrum en is hier een lange wandeling waard. Maak een omweg naar de moslimwijk, hier kun je een breed scala aan culinaire gerechten proberen die op de oosterse markt worden aangeboden.
- Terracotta Leger: In 1974 stuitten boeren op het grafwachtleger, dat in vier bekende kuilen was gelegerd. Naast soldaten van verschillende rangen werden ook paarden en wapens gevonden. Het totaal aantal figuren wordt geschat op zeker 7.000.
- Bell & Drum Toren: De klokkentoren vormt het centrum van de oude stad en staat op een 9 m hoge stenen sokkel met een nieuwe klok. Elke dag vinden hier kleine concerten met klassieke muziek plaats. Aan de westkant bevindt zich de drumtoren, die wordt gebruikt voor tentoonstellingen en drumdemonstraties.
- Stadsmuur: Het grootste bouwwerk van Xian is 12 km lang, 12 m hoog en 14 m dik. De muur werd aan het einde van de 14e eeuw gebouwd op de fundamenten van de omheiningsmuur van het Tang-paleis. Een toer over de Muur maken of een toer op een huurfiets vanaf de zuidpoort is een ervaring op zich.
- Grote wilde ganzenpagode: De 60 m hoge toren gebouwd in de 7e eeuw is de beroemdste pagode in China. Het werd gebouwd door keizer Xuanzang (602-664) in opdracht van de Indiase pelgrims om de heilige geschriften te beschermen tegen vuur. Zijn tegenhanger met een hoogte van 45 m is ongeveer 2 km nabij de zuidelijke poort.
Tibet en zijn bezienswaardigheden
Bj een aantal groepsreis specialisten is het mogelijk een gecombineerde Tibet en China groepsreis te boeken.
Tibet is een autonoom Chinees gebied gelegen op een plateau met dezelfde naam aan de noordkant van het Himalaya gebergte. Vanwege zijn machtige toppen wordt de regio ook wel het “dak van de wereld” genoemd. De Mount Everest ligt op de grens met Nepal. De hoofdstad, Lhasa, is de thuisbasis van het Potala-paleis op de heuveltop, de voormalige winterresidentie van de Dalai Lama. De Jokhang-tempel bevindt zich ook in Lhasa en wordt beschouwd als het spirituele hart van Tibet en wordt vereerd om zijn gouden standbeeld van de jonge Boeddha.
- Lhasa: Lhasa is de hoofdstad van Tibet en ligt in een hoge bergvallei vlakbij een tempel. Zelfs vandaag heeft Lhasa een groot religieus belang en is het de thuisbasis van veel monniken.
- Potala-paleis: Tijdens de regering van Ganden Phodrang in Centraal-Tibet was het Potala-paleis, gelegen op de berg Mar-po-ri, de officiële residentie en zetel van de regering van de Dalai Lama’s.
- Kailash: De heiligste berg van Tibet wordt beschouwd als een belangrijk bedevaartsoord. De Indus (3.180 km), de Brahmaputra (3.100 km), de Satluj (1.450 km) en de zijrivier Karnali van de Ganges (300 km) ontspringen hier.
- Yokhang-tempel: In het oude centrum van Lhasa staat de Yokhang Tempel, het belangrijkste heiligdom. Elke Tibetaan zou er minstens één keer in zijn leven een pelgrimstocht moeten hebben gemaakt.
Hong Kong en zijn bezienswaardigheden
Welkom in de hoogbouwjungle! Gekneld tussen bergen en water vind je Hong Kong, de metropool op een plek waar eigenlijk geen ruimte is. Hong Kong fascineert niet alleen met zijn indrukwekkende stadsbeeld, maar is ook een culinaire metropool die alle prijsklassen en keukens van alle continenten doorloopt. Veel bezoekers die Hong Kong kennen uit de tijd dat het nog een Britse kroonkolonie was, vragen zich af: is er nog iets over van het Britse karakter sinds 1997?
Feit is: Engels is nog steeds de voertaal naast Chinees en Kantonees, auto’s rijden aan de linkerkant van de weg en Queen’s Road, Prince Edward Road etc. hebben hun naam behouden. Hong Kong is in het beste geval nog internationaler geworden, zoals te zien is aan het restaurant- en publandschap. Men hoort echter veel, veel meer Standaard Chinees dan vroeger. Hong Kong is een van de belangrijkste reisbestemmingen voor bezoekers van het vasteland van China.
- Kowloon: Kowloon is een winkel-, kunst- en uitgaansgebied. Hier vind je alles van bloemen tot vissen tot kleding & jade figuren.
- Victoria Peak: De bekendste berg van Hong Kong is 552 meter hoog en ligt op Kong Island. Alleen de Tai Mo Shan is met 958 meter hoger.
- Repuls Bay: Repulse Bay ligt in het zuiden van Hong Kong Island. Hier bevindt zich ook de duurste woonwijk ter wereld.
- Aberdeen: Het Hong Kong-district Aberdeen ligt aan de zuidkant. Tegenwoordig dient de haven bijna uitsluitend als beschutting tegen tyfoonstormen.
Chongqing & Yangtze-cruise
Chongqing is anders dan alle andere Chinese megasteden omdat het niet op de vlakte ligt maar op de heuvels en bergen. Het is een zelfbesturende stad van 82.400 km² en 31 miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad ter wereld is. Het grootste deel bestaat uit heuvelland, dorpen en andere steden. Je kunt hier gemakkelijk bijna bij elk hotel wel een cruise boeken.
Ervaar tijdens de cruise de beroemde kloven zoals de Qutang Gorge, waar de bergtoppen bijzonder steil stijgen en de berghellingen steeds dichterbij komen. Je bezoekt ook het Shibaozhai Stone Treasure Fortress of de Fengdu Ghost Town en maakt een omweg naar een zijrivier van de Yangtze. Een uitgebreid hoogtepunt is de 3 Gorges Dam, de grootste meerlaagse dam ter wereld. Wil je hier meer van zien? Als je naar een uitkijkpunt rijdt, heb je een indrukwekkend uitzicht over de hele dam.
Hangzhou en het westelijke meer
Waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid in Hangzhou is het West Lake, wat de stad een populaire bestemming maakt, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de Chinezen. Volgens de legende werd het meer gevormd toen een parel op de aarde viel, waar een feniks en een draak om vochten. Het is echter waarschijnlijker dat de Qiantang-rivier, die tegenwoordig 3 km verderop ligt, op dit punt in de 8e eeuw een baai heeft gevormd. Dit werd vervolgens in de 10e eeuw door een zandbank van de rivier gescheiden. Het meer is ongeveer 5,6 m² groot, maar de omgeving is veel groter.
Chinese Schrijfwijze
Tijdens je China groepsreis zal een gids voor je communiceren. Want Chinees is een ingewikkelde taal.
Chinees schrift bestaat uit complexe karakters die op zichzelf of met andere karakters logisch zijn, dus komen ze vaak, maar niet altijd, overeen met een woord. De meeste tekens bestaan al 2000 jaar grotendeels onveranderd. Sommige zijn gemaakt van afbeeldingen, zoals de zon, man of boom, andere van de combinatie van de afbeeldingen, bijvoorbeeld twee of meer bomen is een bos. Veel tekens zijn nu volledig abstracte composities.
IJverig onthouden
IJverig onthouden is het enige dat helpt bij de uitspraak, omdat er geen directe relatie is tussen tekens en geluiden. Elk teken krijgt een lettergreep toegewezen, maar er zijn slechts ongeveer 420 mogelijke lettergrepen. Het is onvermijdelijk dat veel karakters op dezelfde manier worden uitgesproken. Om een beter onderscheid mogelijk te maken, worden de lettergrepen op verschillende toonhoogtes uitgesproken.
Standaard Chinees heeft vier tonen, andere dialecten hebben er meer, Kantonees heeft er bijvoorbeeld acht. Omdat de tonen worden gecombineerd met verschillende karakters, hebben ze betekenis. De betekenis komt vaak uit de gesproken context, maar als de Chinezen zich nog steeds niet verstaanbaar kunnen maken, tekenen ze het personage graag in de palm van hun hand. De verschillen in uitspraak van de dialecten zijn enorm, maar de karakters zijn in het hele land hetzelfde.
Aantal karakters
Het is onduidelijk hoeveel karakters het zijn: ongeveer 3.000 zijn genoeg om de krant te lezen, geschoolde Chinezen kennen er ongeveer 6.000, en een alledaags woordenboek vermeldt er 8.000. Een uitgebreid 17e-eeuws woordenboek daarentegen vermeldde 47.000 karakters.
Al in de 17e eeuw probeerden missionarissen een uniforme Latijnse transcriptie te vinden, grotendeels zonder succes. Als noodoplossing waren er lange tijd verschillende systemen in omloop. Nu is de door de VN erkende “hanyu pinyin” van toepassing.
Welke taal wordt er in China gesproken?
Om je een beetje inzicht te geven in de Chinese taal, hebben we een paar van de belangrijkste uitdrukkingen voor de reis samengesteld. De taal is moeilijk te leren voor westerse sprekers.
Welke festivals zijn er in China?
Tijdens je China groepsreis een Chinees festival bezoeken?? Dat is een unieke ervaring.
Westerse festivals zoals Kerstmis en Valentijnsdag zijn erg populair onder de jongere Chinezen. Voor heel China gelden echter in de eerste plaats de traditionele feesten, die gebaseerd zijn op de maankalender. Een van de belangrijkste zijn:
- de Lente- en Lantaarnfestivals.
- Het nieuwe maanjaar (Yuandan)
- 1 januari wordt volgens de “zonnekalender” ook gevierd in China, vooral in de steden.
Lentefestival (Chunjie)
Het Chinese Nieuwjaar wordt verwelkomd met het Lentefestival in China. Volgens de “zonnekalender” valt het lentefeest meestal eind januari of begin februari en is het voor de Chinezen het belangrijkste familiefeest van het jaar. De vieringen strekken zich uit tot de 15e dag van de eerste maanmaand, het Lantaarnfestival.
Lantaarnfestival (Yuanxiaojie)
Het Lantaarnfestival wordt gevierd op de eerste volle maannacht na het Lentefestival. Traditioneel worden kleine plakkerige rijstballetjes gegeten – de yuanxiao. Ze symboliseren familiecohesie. ‘S Avonds stromen mensen graag de straat op met hun kleurrijke lantaarns.
Midherfstfestival (Zhongqiujie)
Het op één na belangrijkste feest van de Chinezen vindt plaats op de 15e dag van de achtste maand. Onder de mooiste volle maan van het jaar zitten de families samen en eten ze ronde “maancakes”, een symbool van familiesolidariteit.
Kerstmis (Shendanjie)
Net als 1 januari is Kerstmis geen traditioneel feest voor Chinezen. Bijna alleen de hotels, restaurants en winkels zijn versierd voor kerst. Valentijnsdag is vergelijkbaar.
Festival van de Doden (Qingmingjie)
Het Qingming-festival eert de doden. De Chinezen bezoeken de graven van hun doden. Het “Qingming-festival” vindt plaats op 5 april.
Drakenbootfestival (Duanwujie)
Het Drakenbootfestival in juni/juli herdenkt de patriottische dichter Qu Yuan, die zichzelf verdronk uit protest tegen corrupte ambtenaren in de 3e eeuw. Het is nu sportiever van karakter en wordt op grote schaal gevierd in Hong Kong en op sommige zijrivieren van de Yangtze.
Wat zijn de belangrijkste feestdagen in China?
- 1 mei – Dag van de Arbeid (Laodongjie): In 1920 werd May Day voor het eerst gevierd als Dag van de Arbeid in enkele grote steden in China; als officiële feestdag echter pas sinds 1950. Tegenwoordig hebben de Chinezen vaak 3 dagen vrij op 1 mei, in sommige provincies zelfs tot 7 dagen.
- 1 oktober – Nationale feestdag (Guoqingjie): Op de oprichtingsdag van de Volksrepubliek China (1 oktober 1949) hebben de Chinezen vandaag officieel 3 officiële feestdagen. Veel Chinezen gebruiken deze dagen om te reizen.
Welke voedingsmiddelen en dranken staat China om bekend?
Eten heeft in China een heel andere status dan in West-Europa en is een heel belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Hoeveel voedsel in China wordt gewaardeerd, blijkt uit de begroeting “Heb je al gegeten?”. Tijdens je groepsrondreis China zal je uitgebreid kennis kunnen maken met de Chinese keuken.
Noordelijke keuken
De klassieke Chinese keuken bestaat niet, want de wokken sissen op verschillende manieren, afhankelijk van de regio en het temperament van de mensen. Zoals het gezegde luidt: “Zuid is zoet, Noord is zout, Oost is heet, West is zuur”. De ingrediënten worden voor het koken in kleine stukjes gesneden en slechts kort gekookt of in olie in een wok gebakken.
Pekingeend met noedels
Pekingeend is beroemd in de hoofdstad. Het dier wordt opgeblazen met lucht door een kleine opening in de nek, de huid wordt ingesmeerd met een speciale marinade en de eend wordt in een speciale oven in extreem hete lucht gekookt. De huid is eindelijk donkerbruin en knapperig – het beste van het dier.
Hier moet je tegen kunnen
In het restaurant laat de chef de gasten de bereide eend zien en snijdt deze met een scherp mes in plakjes. Wikkel een stuk vlees in flinterdun platbrood met enkele reepjes lente-uitjes en dip het geheel in de bruine bonensaus. Bij een echt eendenbanket worden vooraf al lever, tong en eieren geserveerd, gevolgd door een soep gemaakt van de gekookte botten. Een digestiefje achteraf is in ieder geval aan te raden.
Vooral in de winter warm je binnen op met de Mongoolse pot. Flinterdunne plakjes schapen- of rundvlees, stukjes groenten, glasnoedels, eieren en nog veel meer worden in een pittige of hete bouillon geplaatst die op tafel suddert om ze er na een paar minuten weer uit te vissen met stokjes of draad manden. De bouillon wordt met de tijd steeds lekkerder en de kers op de taart wordt als soep geserveerd.
Zuidelijke specialiteiten
Reis je tijdens je China groepsreis ook door het Zuiden?
De maaltijden in de zuidwestelijke provincie Sichuan zijn erg heet. Verse chilipepers en gemalen Sichuanpeper zorgen voor zweet en tranen van vreugde. Rundvlees, eend, bonen en kool verdragen de vurige kruiden door hun sterke smaak goed, evenals kip en sojakwark (doufu). Als je niet gewend bent aan pittig eten, voeg dan gewoon voldoende droge rijst toe.
Trakteer uzelf in Shanghai, Hangzhou en Suzhou op een vers gestoomde zoetwatervis. Met de eetstokjes haal je de malse stukjes vlees gemakkelijk van de botten. In het kustgebied staan echter ook zeevis, garnalen, krabben en paling op het menu. Typerend is de ietwat olieachtige, diepbruine saus, voornamelijk gemaakt van sojasaus, die op het einde over de gerechten wordt gegoten of aan de wok wordt toegevoegd. Soms worden sinaasappels of citroenen ook gebruikt om de smaak te versterken, vooral bij kip en vis.
Over rijst verschillen de meningen, aangezien traditioneel meer tarwe in het noorden wordt verbouwd en verwerkt tot gestoomde broodjes, dumplings en noedels. In het zuiden daarentegen gedijt rijst, voor Europeanen de belichaming van Chinees eten.
Dranken
Het is moeilijk om je een Chinese maaltijd voor te stellen zonder thee. Het reinigt de betrokken organen, lest de dorst en stimuleert de spijsvertering. Het moet voor de maaltijd en aan het einde worden geserveerd en gedronken. De Chinezen drinken vaak “witte thee”, gekookt water, bij hun maaltijden.
Liefhebbers van koude tussendoortjes kunnen goed terecht met flessenwater – kraanwater is niet aan te raden – of bier. Overigens is de brouwtraditie opgericht door de koloniale heersers in Qingdao. Bekend en duur is “maotai”, een drankje uit de zuidelijke provincie Guizhou.
Waar moet je op letten voordat je naar China reist in het kader van een groepsreis?
Hoeveel is fooi gebruikelijk in China?
Net als in veel andere Aziatische landen worden de lonen in de dienstensector in China erg laag gehouden en is het geven van fooien een belangrijk onderdeel van het inkomen van werknemers. Ben je tevreden over de reisleider en de buschauffeur, dan ontvangen zij graag een fooi. Voor de toeristische gids ongeveer € 1 per dag en persoon, en de buschauffeur ongeveer € 0,50 per koffer. Je bent uiteraard vrij om hieraan te voldoen. Houd er rekening mee dat externe dienstverleners hun eigen regels hebben met betrekking tot fooien.
Welke valuta heb je nodig voor China?
Het grootste beschikbare bankbiljet is een biljet van 100 RMB. Er zijn ook biljetten van 50, 20, 10, 5 en 1 RMB. Daarnaast drukt de Chinese Nationale Bank ook bankbiljetten voor kleinere bedragen, zoals 1, 2 of 5 Jiao, waarvan het equivalent 1 of 2 cent is. De valuta is niet vrij inwisselbaar en import en export is niet toegestaan. Bij binnenkomst mag onbeperkt buitenlandse valuta worden meegenomen. Het is aan te raden euro’s contant mee te nemen.
De meeste hotels en grote toeristenwinkels hebben een filiaal van de bank. Grote creditcards zoals American Express, Visa, EuroCard/MasterCard en Diners Club worden door de meeste hotels, toeristenwinkels en restaurants geaccepteerd, maar nauwelijks door de kleinere straatwinkels. Maar je kunt bij de meeste geldautomaten gewoon geld opnemen met creditcards. Travellercheques worden over het algemeen niet geaccepteerd. Geld mag altijd alleen in het hotel of op de bank worden gewisseld.
Wat zijn de prijzen in China?
Grote prijsverschillen zijn typisch voor een groot land als China. Voor 10 yuan ($1) kun je je buik vol doen met een kom noedels op een straathoek, maar een kopje koffie of thee in de hotellobby kost 30 yuan ($3). Voor een gerecht met een drankje in een normaal restaurant moet je rond de € 3 tot € 5 rekenen. Parels, zijde, jade en thee zijn populaire souvenirs in China, en zijn niet duur. Thee is ook een cultuur in China. Er zijn zoveel variëteiten, er is zelfs een onderscheid tussen oogsten en regio’s. De prijzen voor 50 gram thee variëren van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s.
Peking
Ontdekkingsreis in de hoofdstad van China. De metropool Peking (ook wel Beijing) is sinds de 15e eeuw de hoofdstad van China. Tijdens jouw China groepsreis zal je vast wel Peking aab doen. De pracht van de Chinese keizers kan worden verkend door een bezoek te brengen aan de Verboden Stad, het uitgestrekte keizerlijke paleis in het hart van Peking of het zomerpaleis. Een bezoek aan een tempel, zoals de Tempel van de Hemel, of de hutongs, buurten met traditionele Chinese hofjes, brengen je ook een stukje dichter bij het oude China.
Maar er is niet alleen het verleden, want het moderne China kan ook indrukwekkende architectuur bedenken: direct voor de Verboden Stad strekt zich het enorme Tiananmen-plein uit, geflankeerd door imposante overheidsgebouwen en het Nationaal Museum, evenals het mausoleum van Mao Zedong in zijn centrum, waar ook honderden Chinezen zich nog elke dag vergapen aan het bewaarde lichaam van Mao Zedong.
Groepsreizen naar Peking: ontdek de hoogtepunten
Wat zou een reis naar China zijn zonder een bezoek aan de Chinese Muur? Drie verschillende bezienswaardigheden van de Grote Muur zijn vanuit Peking in 1-1,5 uur te bereiken, de meest bekende en populaire is Badaling, waar de structuur zeer zorgvuldig is gerestaureerd om een goede indruk te geven van hoe het eruit zag in zijn hoogtijdagen. Onderweg kun je ook een bezoek brengen aan de keizerlijke graven van de Ming-dynastie met hun indrukwekkende heilige sculpturen.
Natuurlijk mag eten niet worden verwaarloosd als je naar Beijing reist! Proef de authentieke Chinese keuken: Om de typisch Chinese keuken te leren waarderen, is het natuurlijk aan te raden om de wereldberoemde Pekingeend op de plaats van herkomst te proberen. Naast de Peking keuken vind je in de hoofdstad natuurlijk ook restaurants voor alle culinaire regio’s van het land.
Als je nog steeds cadeaus en souvenirs mist, waarom ga je dan niet even langs bij de winkelstraat Wangfujing. Om jezelf daarna sterker te maken, is de avondmarkt met zijn vele kleine knetterende kraampjes een bijzonder hoogtepunt op het einde.
Shanghai-reis – ontdek een levendige metropool van China
Shanghai – wat begon als een rustig vissersdorpje is nu een van de grootste en belangrijkste steden ter wereld. Ontdek het pulserende leven van de dynamische metropool aan de monding van de Yangtze-rivier en dompel jezelf onder in een kosmos die lang gevestigde tradities combineert met een moderne levensstijl. Hier staan historische tempels naast moderne wolkenkrabbers, de drukte van de grote stad vindt haar afleiding in de rust van idyllische tuinen. Ook op culinair gebied is er voor ieder wat wils, van authentieke straatkraampjes tot bekroonde sterrenrestaurants. Geniet van de fascinerende verscheidenheid aan facetten van de Parel van het Oosten tijdens een reis naar Shanghai!
Reis naar Shanghai – de Europese metropool van China
Shanghai bezoeken zonder over de boulevard te slenteren zou waarschijnlijk ondenkbaar zijn: de Bund is misschien wel de beroemdste boulevard aan het water van Azië, populair bij zowel de lokale bevolking als reizigers. Schitterende gebouwen in de laat-Europese koloniale stijl vormen een heel bijzonder contrast met de tegenoverliggende skyline van Pudong, die in de schemering kleurrijk wordt verlicht. Vanaf hier kun je slenteren over de bruisende Nanjing Road, de illustere winkelstraat van Shanghai, waar koopjesjagers echt waar voor hun geld krijgen.
Minder drukte
Weg van de drukte, bewonder de schoonheid van de Chinese tuinarchitectuur in het schilderachtige Yu Yuan of bestudeer hoogtepunten van boeddhistische jadekunst in de rustige Jade Buddha-tempel. De zoetzure Shanghainese keuken biedt de mogelijkheid om jezelf te versterken, met hoogtepunten als verse zeevruchten, bereid door de “rode keuken” die kenmerkend is voor de lokale culinaire cultuur.
Shanghai
Bezoek bijvoorbeeld Shanghai tijdens je groepsreis. Een riviercruise wacht op je op de Yangtze-rivier, de “Long River”, die terecht zijn naam draagt als de langste rivier van Azië. In Xian, de oude keizerlijke stad van de vroege Chinese heersende dynastieën, bezoek je het imposante Terracottaleger, dat de eerste Chinese keizer Qin Shihuangdi in het hiernamaals zou dienen. Je kunt ook keizerlijke pracht ervaren in de huidige hoofdstad Peking, waarvan de Verboden Stad voor niemand meer gesloten is. Natuurlijk mag een bezoek aan de Chinese Muur niet ontbreken.
Meer informatie over Shanghai
De stad Shanghai kreeg deze naam vanwege de snelle groei. Wandel langs de winkelstraat Nanjing Road. Net als bij Broadway waren hier vroeger veel theaters en bioscopen. Vandaag de dag vormt dit het centrum van Shanghai. Bezoek ook zeker de Jade Boeddhatempel met zijn bijna levensgrote witte jade Boeddhabeeld.
Je sightseeingtour gaat verder naar de Yu-tuin, die dateert uit de Ming-dynastie en in het hart van de bruisende oude stad ligt. Eerst werd het in 1559 gebouwd als een privétuin, later is het opengesteld voor het publiek. Wandel door het doolhof van de tuin en ontdek prachtige zalen, kunstmatige rotsen en kleine paviljoens. Bezoek dan het Huxing Ting Teahouse en steek de zigzagbrug over. Volgens het Chinese geloof zou het boze geesten weghouden, omdat deze wezens alleen recht vooruit kunnen lopen.
Zhujiajiao
Maak tijdens je China groepsreis een uitstapje naar het waterdorp Zhujiajiao. Deze kleine stad, ook wel het ‘Venetië van Shanghai’ genoemd, wordt gekenmerkt door stenen bruggen en waterwegen die door het dorp slingeren. Tijdens een ontspannen wandeling kun je de drukte van de lokale bevolking observeren. Bezoek ook eens een zijdefabriek op de terugweg naar Shanghai. Hier kun je deelnemen aan een presentatie en ook textiel kopen. ’s Avonds heb je de mogelijkheid om een adembenemende acrobatische show in Shanghai te ervaren. Dit waren onze tips over China en een groepsreis China, Tibet. Kijk naar de mogelijkheden om een groepsrondreis of single groepsreis China te boeken.