Groepsreis Australië? lees alles over dit unieke land.
Waarom je groepsreis in Australië boeken?
Ervaar zelf waarom Australië de bijnaam ‘the lucky country’ draagt en waarom zoveel mensen en vrienden groepen een rondreis of groepsrondreis Australië boeken. Dit land is niet alleen groot maar ook nog eens in veel opzichten indrukwekkend. Wie zoekt naar een groepsreis met verre bestemming en in een groot land, zal misschien eerder voor een groepsrondreis Australië kiezen dan een groepsreis Canada
Australië is een van de grootste landen ter wereld.
Wat betreft omvang moet het alleen Rusland, Canada, Amerika, China en Brazilië voor zich dulden. Het is een bestemming met bruisende wereldsteden, maar ook uitgestrekte binnenlanden die bekend staan als de ‘outback’. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele stranden waar dagelijks tientallen surfers te vinden zijn. In Australië is er dan ook ontzettend veel te zien en te doen. Waar moet je beginnen? Wij helpen je graag op weg met dit artikel over ‘the lucky country’, niet voor niets de onofficiële bijnaam van dit land én werelddeel is.
Een immens groot en indrukwekkend land
De Australische natuur is uniek in de wereld. Dit land op het zuidelijk halfrond heeft een oppervlakte van maar liefst 7,682,300 vierkante kilometer. Even ter vergelijking: dat is 185 keer groter dan Nederland en twee keer zo groot als India. En op dit enorme stuk land leven ontelbaar veel diersoorten die je nergens anders op de planeet tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de wombat, de dingo, de roodstaartkraketoe en de Tasmaanse duivel. Deze diersoorten leven veelal in natuurparken. Hopelijk kun je er een aantal van je lijstje afstrepen wanneer je een zogeheten wildpark in Australië bezoekt!
Hoe reis je het beste door Australië?
Het is onmogelijk om alles van je bucketlist te schrappen tijdens een verblijf in Australië. Dit land is simpelweg te groot, waardoor je keuzes zult moeten maken. We raden aan om heel goed na te denken over het soort reis dat je wilt maken. Wil je dit bijzondere land graag per camper ontdekken? Huur dit vervoermiddel dan ook op tijd, bijvoorbeeld bij een van deze aanbieders:
- Camperdays
- Camper.nl
- Camperchamp
Backpacken door Australië
In het kader van een actieve jongeren vakantie of wereldreis naar Australië en op zoek naar een goedkope manier om er met een groep te verblijven? Ga backpacken. Een camper thuis regelen scheelt een hoop tijd en stress na jouw aankomst in Australië. Maakt je dat niet zoveel uit? Het is ook mogelijk om een camper te regelen in een van de grote steden, zoals Perth, Sydney of Melbourne. Natuurlijk zijn er meer opties naast een camper om Australië te verkennen. Zo is dit land een van de meest populaire bestemmingen voor backpackers. Ook veel Nederlanders vertrekken voor een backpackreis richting Australië. Een vlucht vanuit Amsterdam neemt ruim 21 uur in beslag, afhankelijk van de stad waar je heen reist. Zo duurt een vlucht met 1 tussenstop naar Sydney 21 uur en 40 minuten, terwijl je naar Adelaide ruim een dag onderweg bent.
Backpacken in Australië: handige tips
Australië is één van de mooiste backpackbestemmingen ter wereld en dat is niet zonder reden. Ook alleenstaanden kunnen hier veilig reizen. Ondanks de omvang staat het land bekend als veilig en toegankelijk. Bovendien zijn de medische voorzieningen er uitstekend. Toch zijn er wel een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden tijdens je reis. Wij raden aan om minstens vier weken naar dit land af te reizen. In 2 of 3 weken Australië ontdekken is vanwege de afstanden simpelweg niet te doen. Heb je toch maar beperkt de tijd? Kies dan twee of drie regio’s uit. Je kunt dit enorme land nu eenmaal niet binnen een paar weken leren kennen. Maar door een specifiek gebied uit te kiezen leer je het toch een beetje kennen.
All Inclusive Australië
Indien je op zoek gaat naar rondreizen of groepsreizen Australië op basis van all inclusive, kom je al snel tot de conclusie dat Australië niet echt een land is voor een all inclusive vakantie. Je kunt bijvoorbeeld wel een all inclusive vakantie Thailand boeken maar dat is in geen enkel opzicht vergelijkbaar met een luxe groepsreis of rondreis Australië.
Stopcontacten
Hou ook rekening met een aantal praktische zaken die in Australië anders zijn dan in Europa. Zo heeft het land eigen stopcontacten die niet te vergelijken zijn met de rest van de wereld. Hou daar rekening mee voordat je jouw koffers pakt. Je kunt het beste een reisstekker kopen voor stopcontact type I.
Groepsrondreis Australië
Ben je iets minder avontuurlijk en wil je toch graag Australië leren kennen? Boek dan een rondreis of georganiseerde groepsreis Australië. Het grote voordeel daarvan is dat je samen reist met anderen jouw ervaringen kunt delen. Geniet samen van de natuur en misschien spot je wel kangoeroes, koala’s of andere symbolen van dit land. Bovendien sta je er nooit alleen voor en dat geeft een veilig gevoel in zo’n groot land als Australië. Hoe dan ook is deze bestemming geschikt voor iedere type reiziger. Hoog en laag budget, jong en oud: iedereen is welkom in dit bijzondere land.
Hoe is het klimaat van Australië?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Australië ligt aan de andere kant van de wereld en het is verstandig om je te verdiepen in de verschillende facetten van dit land, zoals het klimaat. De gemiddelde temperatuur in het land ligt in de zomer tussen de 25 en 36 graden. Je kunt je voorstellen dat het van december tot februari, de zomermaanden in Australië, erg droog en heet kan zijn. Kijk niet raar op wanneer het kwik in het westen stijgt tot boven de 45 graden! Smeer je dan ook regelmatig in met zonnebrandcrème. West-Europeanen zijn deze hoge temperaturen immers niet echt gewend. En wil je toch de koelte opzoeken, reis dan naar de randen van het continent waar de temperaturen lager liggen. Bovendien is het bij het water over het algemeen een stuk koeler.
Zeeklimaat
Vanwege de omvang kent Australië verschillende klimaatsoorten. Dat is ook iets dat we in Nederland natuurlijk niet kennen. Zowel het oosten als het zuidwesten hebben een zogeheten zeeklimaat. Zoals de naam al doet vermoeden houdt dit in dat de zee invloed heeft op het weer.
Wat is de beste periode om Australië te bezoeken?
Of je nu een groepsreis, jongeren vakantie, backpack of kampeervakantie Australië wilt boeken, de periode waarin je reist, is mede bepalend voor het succes. De beste periodes om Australië te bezoeken zijn van september tot november. De lente viert dan ook hoogtij in het land en de temperaturen zijn nog niet zo hoog als in de zomer. Australiërs vieren van december tot februari het zomerseizoen, gevolgd door de herfst in maart. Van juni tot augustus is het winter in het land.
Zijn de seizoenen overal omgedraaid?
Overigens zijn de seizoenen niet overal in het land omgedraaid. Dit klopt voor het zuiden, maar niet voor het noorden. In Sydney is het in december tot maart erg mooi zomers weer, maar bij the Great Barrier Reef is precies het tegenovergestelde het geval.
Hoe duur is reizen in Australië?
Goedkope groepsreis boeken? Ga dan niet naar Australië. En al helemaal niet in het kader van een georganiseerde jongeren reis. Australië is niet bepaald een van de goedkoopste landen ter wereld. Hoewel het eten in er heerlijk smaakt, is een avondje in het restaurant niet heel goedkoop. Je bent minstens 30 Australische dollars kwijt. Voor een zakenreiziger is dit misschien prima te doen, maar backpackers met een klein budget moeten oppassen. Hetzelfde geldt voor overnachtingen. Wie de kosten laag wil houden kan het beste overnachten in hostels. In dat geval ben je 50 tot 80 Australische dollars per dag kwijt. Omgerekend is dit 40 tot 55 euro. En wie goed zoekt kan misschien nog wel goedkoper vinden. Uiteraard betaal je voor een luxe hotel veel meer dan een hostel of camping. Feit is dat je tijdens een reis in Australië veel meer kwijt bent dan in Azië.
Welke bezienswaardigheden heeft Australië?
Is Australië een van de mooiste landen ter wereld om bijvoorbeeld groepseis of single groepsreis te boeken? Daar moet je toch echt zelf antwoord op geven en dat kan alleen wanneer je het bezoekt. Feit is dat deze bestemming als zeer veelzijdig bekend staat. Of je nu een wereldstad als Sydney bezoekt of een rondtour maakt door de outback: je kijkt je ogen uit. Waarschijnlijk zul je ’s nachts goed slapen door alle indrukken die je opdoet! Toch is er ook een andere kant van de medaille: keuzestress. Dit land is zo groot en zo mooi, waar moet je beginnen? Wij helpen je graag op weg door een aantal interessante bezienswaardigheden voor je op een rijtje te zetten. Hopelijk maakt dat het samenstellen van jouw reis naar Australië iets eenvoudiger!
Daintree regenwoud
Wil je de magie van Australië ervaren? Zet dan zeker een bezoek aan het Daintree regenwoud op je lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden. Het is een stuk ouder dan het Amazone regenwoud in Brazilië. Schattingen lopen uiteen van 100 tot 130 miljoen jaar! En dat is niet het enige indrukwekkende feitje aan dit bijzondere stukje natuurschoon. Daintree is met een omvang van 1200 kilometer ook het grootste regenwoud van Australië. Het loopt van de Daintree River in het noorden naar Cooktown in het Westen, helemaal tot aan de ‘Great Divide’, een imposant gebergte in het oosten. Wie dit bijzondere regenwoud graag wil bezoeken dient af te reizen naar Queensland in het noordoosten.
Trotse aanvoerder van een lijstje oer-wouden
Het Daintree regenwoud staat steevast in het lijstje van oudste regenwouden ter wereld. Het heeft gezelschap van deze andere ‘oudjes’:
- Borneo Lowland Rainforest (Maleisië): +- 140 miljoen jaar oud
- Taman Negara (Maleisië): Meer dan 130 miljoen jaar oud
- De Amazone (Brazilië, Peru, Colombia): Meer dan 55 miljoen jaar
- Réunion National Park (Réunion eiland, vlakbij Madagascar): 2 tot 2.5 miljoen jaar
- Kakamega Forest (Kenia): Meer dan 2 miljoen jaar
Het bijzondere symbool van het Daintree regenwoud
De term ‘oerwoud’ bestaat natuurlijk niet voor niets. De bomen zijn er immens oud en als ze konden praten hadden ze heel wat te vertellen. Voor de gemiddelde bioloog is een bezoek aan het Daintree regenwoud een droom die uitkomt. Wist je dat wetenschappers er zelfs bomen hebben ontdekt waarvan werd gedacht dat ze lang geleden al uitgestorven waren? Ook de zeldzame diersoorten die een thuis hebben gevonden in dit regenwoud zijn indrukwekkend. Zo vormt de southern cassowary het symbool van de bijzondere wereld van Daintree. Dit is een loopvogel met prachtige rode en blauwe kleuren die een lengte van wel twee meter kan bereiken. Hoewel deze vogelsoort een paar decennia geleden met uitsterven werd bedreigd, is het tij dankzij wildbescherming inmiddels gekeerd. Voor een groepsreis met hoog natuurgehalte en een bezoek aan nevelwouden kan je zeker naar Costa Rica. Het Daintree regenwoud is nog indrukwekkender.
Vanuit je jeep genieten van adembenemende flora en fauna
We kunnen wel een boek schrijven over het Daintree regenwoud, zo mooi is het er. In het noorden vind je de kustlijn waar het regenwoud overloopt in de wereldberoemde Great Barrier Reef. De Australische bevolking is zeer trots op de vele natuurwonderen van het land en wil het aanleggen van wegen in het oerwoud zoveel mogelijk voorkomen. Ondanks felle protesten werd er in de jaren ’80 toch een weg aangelegd door de jungle. Of je het er nu mee eens bent of niet: de meeste toeristen vinden de verharde weg door het oerwoud een uitkomst. Het geeft ze de mogelijkheid om vanaf hun jeep te genieten van de adembenemende flora en fauna van het Daintree forest. Ben jij de volgende toerist die dit bijzondere avontuur beleefd?
The Great Barrier Reef: grootste koraalrif ter wereld
Wie het heeft over Australië kan natuurlijk niet om dit natuurwonder heen: the Great Barrier Reef. Het mag zich het grootste koraalrif ter wereld noemen. Ook als staat dit koraalrif onder grote milieudruk, mede door de opwarming van de aarde en het toerisme. Als duikliefhebber moet je het minstens één keer in je leven bezoeken. Maar ook voor mensen die het liever droog houden is dit imposante en kleurrijke rif absoluut de moeite waard. Er worden regelmatig boottochten naar georganiseerd. Het Great Barrier Reef bevindt zich aan de noordoostkust van Australië, nabij Queensland. Alleen al de grootte van het rif is indrukwekkend, namelijk 348.700 vierkante kilometer! Zelfs vanuit de ruimte is dit enorme natuurgebied te zien. Niet voor niets heeft het een mooi plekje veroverd op de Unesco Werelderfgoed Lijst.
Wat zijn goede duikplekken tijdens een rondreis of groepsreis Australië?
Het Great Barrier Reef vormt het thuis van honderden eilanden, kleurrijk koraal, 1500 vissoorten en ontelbaar veel weekdiersoorten. Kun je niet wachten om er te gaan duiken? Dan ben je zeker niet de enige. Dagelijks ontdekken tientallen duikers de unieke onderwaterwereld van dit rif. Bij deze een klein overzicht van goede duikplekken bij de Great Barrier Reef:
- Osrpey Reef
- SS Yongala
- Ribbon Reefs
- Detached Reef
- Nathan Reef
- Steve’s Bommie
- Heron Island
Tips als je gaat duiken bij het Great Barrier Reef
Wie gaat duiken bij de Great Barrier Reef beleeft een onvergetelijke ervaring. Hou je echter wel aan de regels. Respecteer de natuur, die het door de klimaatverandering al zo zwaar heeft. Zo is het geen goed idee om op het koraal te gaan staan. Bereid je goed voor op het duiken en luister altijd naar de veiligheidsinstructies van de lokale experts. Het kan zijn dat er krokodillen zwemmen in het water. Laat je daar niet door afschrikken, maar blijf uit de buurt en meld dat je een krokodil hebt gezien. Heb je bepaalde gezondheidsproblemen? Deel dit met het team dat je begeleidt tijdens het duiken. Aan de hand daarvan bepaalt men of je geschikt bent om een duik te nemen.
Great Ocean Road
Ongeveer 65.000 jaar geleden arriveerden de eerste bewoners van Australië, de Aboriginals genoemd. De naam ‘Aboriginal’ betekent dan ook ‘oorspronkelijk’. Dit bijzondere volk heeft zijn sporen nagelaten, onder andere in de vorm van eeuwenoude tekeningen in grotten. Hetzelfde kan gezegd worden van de Australische soldaten die eeuwen later, om precies te zijn in 1919, terugkwamen uit de Eerste Wereldoorlog. Zij staken namelijk de handen uit de mouwen en bouwden in het zuiden van het land een zeer lange kustweg. Het droeg de naam ‘The Great Ocean Road’ en is honderd jaar later een van de mooiste bezienswaardigheden van Australië. Deze weg is maar liefst 240 kilometer lang en ligt tussen de steden Warrnambool (ten westen van Victoria) en Torquay (ten oosten van Victoria).
Schitterende kliffen langs een ruige kust
Men had een bijzondere reden om The Great Ocean Road aan te leggen, namelijk als eerbetoon aan slachtoffers van de Grote Oorlog te herdenken. De bouw nam 13 jaar in beslag en eindigde in 1932. Vandaag de dag is de kronkelige weg een toeristische trekpleister. Dat is iet zo gek als je de schitterende kliffen langs de ruige kust ziet. Voor surfers zijn de golven werkelijk fantastisch. Wie een stukje Australische cultuur wil proeven kan een van de leuke kustplaatsjes langs de Great Ocean Road bezoeken.
Port Campbell National Park
The Great Ocean Road leidt onder andere naar een van de mooiste natuurgebieden van Australië: Port Campbell National Park. Het heeft een omvang van 17.5 vierkante kilometer en is dus niet bepaald een kleintje te noemen. Je vindt er dan ook talloze wandelroutes. De kalkstenen rotsformaties zijn een uniek kenmerk van dit natuurgebied. Dit stukje natuurschoon draagt zelfs een eigen naam: de ’12 Apostelen’. De kalkstenen rotsen voor de kust van het Park National Park statig uit de zee op en dat is een heel bijzonder gezicht. Zoals je misschien al kunt raden zijn de rotsformaties vernoemd naar de 12 apostelen van Jezus Christus. Bijzonder genoeg is er echter al lange tijd geen sprake meer van 12 rotsen. In 2005 stortte helaas een gedeelte in zee. Dit neemt niet weg dat deze rotspartij nog steeds een indrukwekkend gezicht is.
De hagelwitte zandstranden van Whitsunday
Voor natuurliefhebbers is een reis naar Australië een droom die uitkomt. Van oerwouden tot imposante rotsformaties en eilanden met hagelwit zand: deze bestemming heeft het allemaal. De Whitsunday eilanden in het oosten zijn het perfecte voorbeeld van wat dit land allemaal in huis heeft. Het is een schitterende eilandengroep met zulk wit zand dat het bijna pijn aan je ogen doet. Voordat ontdekkingsreiziger voet aan wal zette in Australië voer hij door de Whitsunday passage. Wedden dat hij ook onder de indruk was?
Kleurrijk koraal en eeuwenoude schildpadden
We raden zeker aan om te snorkelen in het water van Whitsunday. Je geniet er van het mooiste koraal ter wereld en vissen in de meest schitterende kleuren. En wie weet spot je ook een van de schildpadden op de eilanden, die soms wel 200 jaar oud zijn. Wie op vakantie gaat naar Australië mag deze bestemming vol helder water en zacht zand niet overslaan. Gelukkig zijn er hotels voor elk budget te vinden. Zowel vakantiegangers op zoek naar luxe als backpackers kunnen er terecht.
Treed in de voetsporen van James Cook
Al eerder schreven we dat James Cook tijdens zijn ontdekking van Australië langs de Whitsunday passage was gevaren. Bijzonder genoeg is het mogelijk om in zijn voetsporen te treden door middel van een cruise. Wie een ticket boekt vaart langs alle eilanden en voelt zich voor heel even zelf een ontdekkingsreiziger. Hoe bijzonder is het om deze plek door de ogen van kapitein Cook te zien! Wie zelf een vaarbewijs zit mag eventueel een boot huren om zelf te varen. Of huur een kapitein in als je dit toch een beetje spannend vindt. Wat je ook doet: het is heel bijzonder om de Whitsunday eilanden te ontdekken.
Breng een nachtje door tussen de krokodillen bij de Mary River
Heb je altijd al willen overnachten tussen de krokodillen? Dan is Australië de perfecte bestemming! Durfals voelen zich er ongetwijfeld helemaal thuis. Bovendien heb je weer een mooi verhaal te vertellen aan het thuisfront. Voor een tocht tussen de krokodillen kun je het beste afreizen naar Northern Territory. Boek er een riviertocht onder leiding van een gids om krokodillen in het wild te bewonderen. Een aanrader is de Corroboree Billabong Wetland Cruise, dat op ongeveer twintig minuten afstand ligt van de stad Darwin. Het is een onvergetelijke boottocht op de Mary River die ongeveer 2 uur duurt. Je kijkt je ogen uit en de tijd vliegt werkelijk voorbij.
Kleurrijke vogels, waterlelies en… krokodillen
Niet alleen krokodillen liefhebbers genieten volop tijdens een vaartocht op de Mary River. Het is een prachtig gebied vol kleurrijke vogels en waterlelies. De kleuren zijn adembenemend en je geniet van een oase van rust. Maar schijn bedriegt: onder het water zwemmen krokodillen die best een hapje van de nieuwsgierige toeristen lusten. Een duik in het water is dan ook niet aan te raden! Wel worden er rondom de rivier huisjes aangeboden om in te overnachten. Een nachtje doorbrengen tussen de krokodillen: in Australië is het mogelijk!
Welke steden in Australië moet je zeker bezoeken?
Even een paar cijfers over Australië (val niet van je stoel):
- Het heeft een oppervlakte van 7,682,300 km2
- Het is nummer 55 op de lijst van landen met het meeste inwoners
- In totaal wonen er 25.499.884 in Australië (cijfers van de VN uit 2020)
- De bevolking van Australië is goed voor 0.33 procent van de totale wereldbevolking
- 85.9 procent van de bevolking woont in de stad
- Het land bestaat uit 6 staten, 2 verschillende territoria en 1 federaal territorium.
Ervaar de schoonheid van Sydney
Van de meer dan 25 miljoen inwoners woont het overgrote deel in de stad. Australië heeft naast een schitterende natuur namelijk een aantal wereldsteden die je minstens een keer in je leven moet bezoeken. Neem nu de grootste en oudste stad van het land: Sydney. Het is gelegen in het zuidoosten en herbergt 5,3 miljoen inwoners op een oppervlakte van 12.368 vierkante kilometer. Ook kan het dagelijks rekenen op bezoek van duizenden toeristen. Die komen ogen en oren tekort door de vele bezienswaardigheden. Zo is de Port Jackson haven zeker de moeite van het bezoeken waard omdat het de grootste natuurlijke haven ter wereld is. Bovendien vind je er het wereldberoemde Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge. Vanuit deze haven heeft Sydney zich in een paar honderd jaar ontwikkeld tot een metropool.
Ontspannen op het strand of in het park
Een stadswandeling door Sydney is vanwege bezienswaardigheden als het Opera House en de haven absoluut de moeite waard. Maar wie toe is aan ontspanning kan ook prima een dagje doorbrengen aan het strand. Zo is het op Bondi Beach en Manly Beach in de zomer genieten geblazen. Naast zon en zee vind je er regelmatig geweldige festivals en strandfeesten. Heb je liever geen zand tussen de tenen, maar wil je toch ontspannen? Leg dan je kleedje neer in een van de parken van Sydney. Bicentennia Park vinden we bijvoorbeeld echt een aanrader. Het bestaat uit verschillende sportvelden en speeltuinen voor de kleinsten. Ook fijn is dat je er gebruik mag maken van diverse elektrische barbecues. Neem je eigen vlees en andere hapjes mee en geniet van een middagje barbecueën in Sydney. Beter kan bijna niet!
Wandel door de hippe wijken van Melbourne
Sydney is zeker niet de enige mooie stad in Australië. In het oosten van het land, om precies te zijn in de deelstaat Victoria, ligt Melbourne. Het staat bekend als een zeer levendige stad en dat merk je meteen wanneer je een van de hippe wijkjes bezoekt. Zo heeft de wijk Fitzroy een geheel eigen karakter die je gewoon even moet ervaren. Werkelijk overal op de muren staat schitterende street art en ook aan vintage winkels heb je hier geen gebrek. Wie op zoek is naar een mooi kunstwerk kan in Fitzroy zeker terecht. Een andere bijzondere plek in Melbourne is Carlton, dat een fantastisch mix vormt tussen oud en nu. Zo kun je er naar hartenlust genieten van drankjes op een van de terrassen, maar ook genieten van cultuur en architectuur in het imposante Melbourne Museum en het Royal Exhibition Building.
Dompel je onder in het bruisende Brisbane
In het oosten van het land, om precies te zijn in de staat Queensland, ligt het bruisende Brisbane. Het telt bijna 2.3 miljoen inwoners en is de op drie na grootste stad van het land. Wat betreft omvang moet het alleen Sydney en Melbourne voor zich dulden. Het enorme aanbod aan uitgaangelegenheden, restaurants en clubs maakt Brisbane een aantrekkelijke bestemming voor jonge reizigers. Toch vind je in deze stad niet alleen maar modern entertainment. Brisbane staat namelijk ook bekend om de schitterende houten huizen uit de negentiende eeuw. Het is een klein stukje historie in een moderne en bruisende stad.
Vervoer in Brisbane
Zelfs aan zonliefhebbers is gedacht in Brisbane. Midden in de stad bevindt zich een aangelegd zandstrand waar je even kunt bijkomen van alle indrukken uit de stad. Het vervoer in Brisbane is uiterst goed geregeld. Je kunt gebruik maken van een taxi na een nachtje stappen, maar ook treinen, bussen en ferry’s staan voor je klaar als je dat nodig. Tot slot is Brisbane een goede tussenstop wanneer je op weg bent naar de Whitsunday eilanden of het Daintree regenwoud, waar we al eerder over schreven.
Adelaide: stad vol kerken
Wie langs de oostkust van Australië reist komt uiteindelijk terecht in Adelaide. Deze bijzondere plek draagt de bijnaam ‘the city of churches’ en dat dekt de lading goed. In Adelaide vind je nauwelijks hoogbouw, maar wel een groot aantal schitterende kerken. Deze stad, goed voor 1,3 miljoen inwoners, ademt dan ook geschiedenis uit. Het is vernoemd naar Queen Adelaide, de echtgenote van de 19e eeuwse Britse koning William IV. Op de een of andere manier is de sfeer in Adelaide gemoedelijker dan in Sydney, Melbourne of Brisbane. In de stad heerst een relaxte sfeer en buiten de spits om kun je er prima rijden. Sterker nog: Adelaide draagt zelfs de bijnaam ‘the 20 minute city’. In dat tijdsbestek kun je van het ene stadsgedeelte naar het andere stadsgedeelte rijden.
Maak een ritje in de tram
Adelaide staat bekend om de brede wegen en boulevards die grenzen aan diverse parken. Het is dan ook een fijne stad om te verkennen en wie even wil uitrusten kan dat doen in het park. En wist je dat Adelaide de enige tram in Zuid-Australië heeft? Maak vooral even een ritje in de Glenelg tram om de stad binnen no-time te verkennen. Binnen 20 minuten ben je op je eindbestemming. Hoe handig!
Wat moet je weten over de inwoners van Australië?
In een ver verleden maakten de Aboriginals de dienst uit in Australië. Leden van deze oeroude stam woonden voornamelijk langs de kustlijn, onder andere bij Queensland, Northern Territory en New South Wales. De groepen waren niet al te groot en bestonden uit ongeveer 40 mensen. In de binnenlanden waren dit er ongeveer 20 tot 25 omdat er vanwege de droogte minder voedsel beschikbaar was. Een bijzonder kenmerk van de Aboriginals was dat ze gebruik maakten van een boomerang in plaats van een pijl en boog. Anno 2022 is nog maar een zeer klein deel van de Australische bevolking Aboriginal. Het feit dat Australië van 1788 tot 1901 een kolonie was van Groot-Brittannië speelt daarbij een rol.
Mix van allerlei culturen
Anno 2022 is slechts 1.5 procent van de bevolking Aboriginal. Het overgrote deel van de bevolking komt uit Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Hong Kong. Dat is echter niet altijd zo geweest. Tot en met de jaren ’60 van de vorige eeuw waren alleen Europese immigranten welkom in het land. Men noemde dit de ‘White Australia Policy’. Bijna zestig jaar geleden kwam er een einde aan deze strenge immigranten wetgeving en sindsdien weten veel mensen uit Aziatische landen Australië te vinden.
Welke talen en dialecten spreekt men in Australië?
Hoewel de Aboriginals de oorspronkelijke bewoners zijn van Australië, is hun impact op het land tegenwoordig beperkt. Ooit had deze stam een groot aantal talen en dialecten. Naar schatting waren het er minstens 500. Tegenwoordig zijn daar echter nog maar 150 van over. Dit komt niet alleen door de geringe omvang van het aantal Aboriginals, maar ook omdat kinderen de traditionele talen en dialecten niet meer leren. De Brits-Engelse taal voert sinds 1788 de boventoon in Australië. En dat terwijl dit land en continent destijds een straf kolonie vormde voor veroordeelde Britten. Een aanzienlijk deel van de Australiërs stamt dan ook van veroordeelde Britten. Het Australisch Engels is een combinatie van Brits Engels en een eigen accent. De lokale bevolking gebruikt zelfs eigen woorden die de Britten en Amerikanen niet begrijpen, zoals:
- Arvo: Afternoon
- Amboo: Ambulance
- Ankle-biter: Klein kind
- Mozzie: Mug
- Good On Ya: Bedankt
- Barbie: Barbecue
- Thongs: Teenslippers
Hoe is het vervoer geregeld in Australië?
We weten allemaal dat Australië een zeer groot land is. De afstanden die je er moet afleggen zijn dan ook immens. Probeer je maar eens voor te stellen dat je er 4 uur over doet om boodschappen te doen! Op sommige wegen rijden bovendien nauwelijks auto’s. Je kunt prima een auto huren in dit land, maar bereid je wel goed voor. Zo moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs en minstens 21 jaar oud om met een huurauto de weg op te mogen. Een gemiddelde huurauto kost in Australië tussen de 60 en 90 Australische dollars. Geef je de voorkeur aan alternatief vervoer? Gelukkig is het busvervoer in dit land prima geregeld. Je kunt er verschillende buspassen kopen om van de ene stad naar de andere stad te reizen. Of neem de trein en geniet ondertussen van de schitterende Australische natuur. Met name in het oosten zijn er prima treinverbindingen. Zowel de bus als trein zijn ontspannen manieren van reizen, maar zelf op pad met de auto heeft natuurlijk ook zijn charme.
Wat heeft Australië te bieden op culinair gebied?
De Britten hebben op culinair gebied duidelijk hun sporen nagelaten in Australië. Zo introduceerden de kolonisators er potato dumplings, stewed chops en jam pudding. Vandaag de dag eet de Australische bevolking dergelijke gerechten nog steeds met veel plezier. Inmiddels is de Australische keuken allang niet alleen beperkt tot Britse lekkernijen. Het is een internationale mix met veel vlees, vis en brood. Mede vanwege het mooie weer wordt de barbecue in veel huishoudens regelmatig aangestoken. Een lekker biefstukje vinden veel Australiërs niet te versmaden. Hetzelfde geldt voor vis, zoals de heerlijke Barramundi. De naam van deze vis betekent in de Aboriginal taal ‘grote schubben’. Een andere Australische lekkernij die je niet mag missen is ‘Vegemite’. Het is een dik stroopachtig goedje dat vrij zoutig proeft en een bittere nasmaak. Het is populair beleg voor op brood en in bijna elk Australisch huishouden te vinden. De meningen over het lekker is zijn verdeeld. Je komt er alleen achter door het zelf te proeven!
Hoe veilig is Australië?
Australië staat bekend als een veilig land, maar dat betekent niet dat toeristen niet op moeten passen. Helaas zijn er in de grote steden veel zakkenrollers actief. Pas dus goed op je spullen en laat waardevolle bezittingen achter in een kluis op de hotelkamer. Ook komen er regelmatig auto inbraken voor in de steden en daarbuiten. Laat je waardevolle spullen, zoals geld en paspoorten, dan ook niet achter in de auto. Ben je helaas toch het slachtoffer van criminaliteit? Bel dan het alarmnummer ‘000’.
Hoe is de gezondheidszorg geregeld?
De gezondheidszorg in Australië is goed geregeld. In de steden zijn diverse ziekenhuizen en apotheken te vinden. Vanwege de grote afstanden tussen sommige gebieden zijn er niet altijd huisartsen of ziekenhuizen in de buurt. Zodoende raden we aan om tijdens het reizen altijd een EHBO kit mee te nemen. Hetzelfde geldt voor medicatie en zonnebrandcrème, om de felle zon en de hoge temperaturen de baas te zijn. Vergeet ook niet om muggenspray, diarreeremmers en paracetamol mee te nemen. En voordat we het vergeten: controleer voor gebruik altijd je schoenen laarzen en het toilet zodat je niet verrast wordt door eventuele slangen en spinnen! Met de juiste voorbereiding ga je goed voorbereid op reis naar Australië. Het is een adembenemende bestemming, maar in the outback wil je niet voor verrassingen komen te staan. Ook fijn om te weten: voor Australië gelden geen verplichte inentingen.
Heb je een visum nodig voor Australië?
Iedereen die reist naar Australië heeft een visum nodig. Dus ook in het kader van een groepsreis Australië van 3 of 4 weken. Vraag dit op tijd aan bij het consulaat zodat je rustig en ontspannen kunt vertrekken. Het aanvragen van een visum neemt slechts vijf minuten in beslag. Als het goed is ontvang je het document tussen de 24 en 72 uur. Het is ruim een jaar geldig en kost 14,95 euro. Vervolgens kun je met het visum 90 dagen aaneengesloten door Australië reizen. In totaal gelden er voor dit land drie soorten visa:
- Het Visitor 651 visum: 90 dagen toegang, geen kosten
- Electronical Travel Authority (ETA): 90 dagen toegang/20 dollar
- Visitor 600: 3, 6 of 12 maanden toegang/ 130 tot 335 dollar
Langer verblijf
Wil je langer in het land blijven vanwege een stage, studie of werk? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Australische ambassade in Den Haag. Zij doen een aanvraag bij de Australische overheid. Als het goed is ontvang je binnen drie (werk)dagen een reactie. We wensen je alvast een fantastisch verblijf in Australië!